– Folk ringer til alle døgnets tider, og det er helt greit

Publisert 20. april 2023
UT I NATUREN: En arbeidsdag ute på laksemerdene er ikke uvanlig for elektrikerne i Bye Berg Elektro. Foto: Salaks AS.

Hvordan er det å være elektriker på en liten plass i nord? For denne gjengen er oppdrag i storslått arktisk natur hverdagskost.

– Det er nok ikke mange plasser i Norge kunder inviterer elektrikeren på julebord, sier Christian Bye Berg, prosjektleder i Bye Berg Elektro AS.

Familiebedriften som er medlem av Norgeseliten har tre eiere: Pappa Tormod, Christian og lillebror André. Sammen har de ansvar for en akkurat passe stor gjeng elektrikere i sine beste aldre. Noen har vært i gamet lenge – andre er lærlinger med mål om fagbrev eller en karriere i Forsvaret.

I det lille tettstedet Sjøvegan jobber Bye Berg Elektro med alt fra næringsbygg, forsvarsanlegg og industri til leilighetsbygg og privatboliger.

STORFAMILIE: Pappa Tormod og sønnene Christian og André trives godt med å jobbe i lag.

– For oss er det viktig å bygge tillitt og inkludere kundene i prosessen.

Det innebærer blant annet å holde avtaler og være tilgjengelig. Og terskelen for å ringe – den er lav.

– Folk ringer til alle døgnets tider, og det er helt greit! Det er jo litt av sjarmen med å jobbe på en liten plass der alle kjenner alle.

Bytter ut firmabil med båt

En av kundene Bye Berg Elektro jobber mest med er Salaks AS, en lokal familieeid lakseoppdretter.

Selskapet har åtte lokaliteter for produksjon av matfisk i Salangen, Lavangen, Harstad, Sørreisa og Dyrøy kommune. Her har Bye Berg Elektro en rammeavtale som omfatter arbeid på alt fra slakteri og fôrflåter til fiskeanlegg og ansattboliger. Prosjektet er stort, variert og tidvis krevende.

– Ting tar uendelig mye lenger tid når man skal ut med en båt, og du må ha full kontroll så du ikke glemmer igjen noe på land.

– Samtidig er det kult å jobbe på havet, så vi prøver så godt vi kan å rullere sånn at alle får prøvd seg, sier Christian.

Her kan du lese mer om Salaks AS og Salangfisk AS.

UTE I ALL SLAGS VÆR: Elektrikerne i Bye Berg Elektro er vant til å jobbe under krevende arbeidsforhold. Foto: Salaks AS.

ELEKTRIKERE TIL HAVS: På fôrflåtene legger de blant annet opp strøm og undervannslys på merdene. Da blir firmabilen erstattet med båt og redningsvest. Foto: Salaks AS.

Hårnett og rene hender på oppdrag

Bye Berg Elektro jobber mest med den tekniske avdelingen hos Salaks AS, og er opptatt av å bygge gode relasjoner med de som jobber på anlegget. Det innebærer blant annet faste folk på vakt i ukedagene.

– Ved stopp på slakteriet må de ha hjelp med en gang. Når de er i slakteprosessen, har vi en mann der hele tiden, bare for å være tilgjengelig, forteller Christian.

– I helgene har vi har rullerende vaktordning. Da går man på vakt klokka 13.00 fredag og er ferdig klokken 07.00 mandag morgen.

HØY HYGIENEFAKTOR: Når man jobber rundt matproduksjon, er det en annen viktig faktor som må tas med i beregningen: smitte og renslighet. Foto: Salaks AS.

På fiskeanlegget har Salaks AS flere avdelinger, blant annet et settefiskanlegg på 10 000 kvadratmeter. Her skjer den første delen av fiskens livssyklus.

– Hvis vi forårsaker fiskedød her, er det enorme verdier som går tapt, sier Christian.

De har med andre ord blitt helt rå på håndvask og desinfisering – hårnettet har blitt en ny del av arbeidsuniformen.

Bye Berg Elektro har jobbet for Salangfisk AS siden byggestart av anlegget i 2016. Her har elektrikerne opparbeidet seg solid industrielektrisk kompetanse.

– En del av filosofien vår er å knytte til oss samarbeidspartnere som kan bli med oss videre. Bye Berg elektro er en lokal stabil leverandør med folk som kan fagfeltet og som kjenner anlegget, sier Lasse Solgren, driftsleder hos Salangfisk AS.

De har mye ømfintlig utstyr på anlegget og er helt avhengige av at det elektriske anlegget fungerer. Her har Bye Berg Elektro blitt en viktig støttespiller i den daglige driften.

– Det er helt andre krav til elektrikere som jobber på store industri- og oppdrettsanlegg. Jeg tror de har lært mye av prosessen, samtidig som vi har lært mye av dem

Lasse Solgren Driftsleder hos Salangfisk AS

Neste prosjekt: laseroperasjon mot lakselus

Lakselus er en utfordring for lakseoppdretterne. Den lille parasitten finnes naturlig i alle havområder, men blir det for mange av den i et oppdrettsanlegg – kan lusen lage sår, skader og infeksjoner på fisken.

I løpet av 2023 skal Bye Berg Elektro bygge og rigge om alle anleggene Salaks har på havet for laseravlusing – en effektiv metode som dreper lakselusen, uten å skade fisken.

– I forbindelse med dette må alt oppgraderes, sier Christian.

Bye Berg Elektro har også signert avtale med familiebedriften Kleiva Fiskefarm som holder i Engenes – en liten havnebygd med lang fiskerihistorie og 50 innbyggere.

BEKJEMPER LAKSELUS: Preben Vadstein legger opp strøm på en fôrflåte hos Salaks, som skal brukes til luselasere i merdene hos dem.

Lærlinger vil til Tromsø – Bye Berg følger etter

Selv om det er mange fordeler med å være distrikts-elektriker, er det også noen utfordringer.

–  Mange unge vil til Tromsø og andre byer. Samtidig er det krevende å få tak i faglærte folk. Derfor har vi et løp der vi ansetter og utdanner ufaglærte. Du begynner som hjelpemontør og ender med fagbrev, forteller Christian.

Bye Berg Elektro ser også på muligheten for å utvide til Tromsø på sikt.

– Vi har et par mann som holder til der, og det er en del fiskebruk i området som vi jobber på. Vi er helt i startfasen, men ambisjonen er å etablere oss der, spesielt med tanke på flinke folk som vil til storbyen.

Sertifikater

Samarbeidspartnere